Saturday, August 1, 2009

Chances Yang Entah Keberapa..

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..

Dipermudahkan oleh-Nya akan perjalanan kali ini.Yang mana seperti roda gayanya,sekejap di atas sekejap di bawah.Nevertheless,Dia Maha Tahu what's best for hamba-Nya.

Bila dikenang kembali,kesilapan lalu mengajar diri untuk lebih kuat berusaha,lebih menghargai,lebih subtle towards others,lebih open-heart,lebih mementingkan 'Dia suka x dengan apa yang aku buat' attitude rather than feeling sick of 'what other people think of' attitude..

Betapa hidup lebih terarah ketika berseorangan,kita lebih menghargai Islam bila dicampakkan ke tempat yang gharib bagi kita.Kita tercari2 akan cahaya itu,yang menjelmakan ruh Islam dalam hati kita,yang strengthen kita punye bond dengan Rabb kita.

Allahu Rabbi Allahu Rabbi

Redakah aku dengan Islam?Paling penting redakah aku dengan Allah sebagai Tuhanku??

Apa pembuktiannya yang aku reda?

Dah hebat ke solat lima waktuku?Ibu bapa,baikkah aku dengan mereka??Ade cakap 'ah' x dengan diaorang??Dengan siblings,aku respect x dengan yang tua?

Jangan tanya qiam,usrah dsb..

Hebatkah???

Mungkin tampak hebat but still Allah Maha Mengetahui..depan belakang dalam luar.Hati di dalam dada moga tidak buta.Mata rabun tak apa,huhu

Dan aku yang dah tua ni,dah nak masuk 21 masih struggling untuk bersaing dengan mereka yang seangkatan denganku,dengan yang masih muda tetapi masya-Allah hebat pengamalan agamanya,yang selalu buat aku sedih dengan diri sendiri.Siapa aku di sisi-Nya??Takut dilaknat penghuni langit.

Aku yang sekarang masih lagi belum cukup usahanya,yang walaupun dah tua tapi masih muda dalam dakwah,yang masih ragu2,yang masih sedikit feqahnya.Masih banyak yang x tahu.

Aku yang masih dijajah lawwamah,aku yang hatinya masih berbolak balik,aku yang nafsunya masih beraja,masih cintakan dunia yang x kekal ni,masih keras,masih hitam,masih dan masih..

Takpelah,yang penting ada usaha ke arah-Nya.Bukankah itu yang dipandang??

It's not about the destination,it's about the journey,how you get there..

Bila dah di jalan itu,insya-Allah..

Dan memang yang berkaitan dengan dakwah itu penting,still reda ibubapa itu much penting as reda Dia bergantung pada reda both of them..

Aku yang cakap berdegar2,hebatkah aku seperti apa yang aku perkatakan kepada orang??

Moga aku bercakap seiring perilaku,amiin.

Moga aku boleh mencontohi Khaulah al-Azwar,Aisyah ra,Khadijah ra..Moga,insya-Allah

Akukah yang dalam 72 golongan itu??Sedangkan Caliph Umar al-Faruq pun rase macam tu. Aku yang macam buih2 ni macam mana????