Monday, May 3, 2010

Sharing2

Bismillah

Rabu lepas sy ada sharing session dgn kawan2 dekat OZ n NZ.Sgt bgusnya dorg ni sebab berjaya organize sharing session ni~ And hanya rabu lepas sy berkesempatn join dorg;n ini antara content dalam session tu.Just wanna share with you guys;hope it will benefit u in many ways

Tajuk:Istiqamah n iman

Daripada Abu 'Amru, (ada yang mengatakan Abu 'Amrah), Suffian bin Abdullah at-Tsaqafi r.a., beliau berkata: Saya berkata: "Wahai Rasulullah, katakanlah kepada saya satu perkataan tentang Islam yang saya tidak perlu menanyakannya kepada orang lain." Baginda s.a.w bersabda: "Ucapkanlah saya beriman kepada Allah, kemudian kamu hendaklah beristiqamah". (Riwayat Muslim)

dalam hadis ni,Rasulullah ditanya ttg

1) satu perkataan : yang menghimpunkan seluruh pengertian agama lagi jelas tanpa memerlukan kepada penghuraian lagi

2) tentang Islam: tentang aqidah dan syariatnya

yang kemudiannya Rasulullah SAW menjawab:

1) Ucapkanlah saya beriman kepada Allah: Perbaharui iman kamu dengan Allah secara mengingati-Nya dengan hati kamu dan menyebut-Nya dengan lidahmu, agar kamu menghadirkan semua perincian rukun iman

2) kemudian kamu hendaklah beristiqamah: hendaklah kamu sentiasa dan tetap teguh melakukan amal ketaatan dan berhenti daripada segala perkara yang menyalahi Islam

Definisi istiqamah ini diambil dari dua surah iaitu:

1) “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita.” (Fushshilat: 30)

2) “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul (dengan pengakuan iman dan tauhidnya itu), maka tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.” (al-Ahqaf: 13)

bottomline is hendaklah beristiqamah atas tauhid yang sempurna :)

Mesti korg wonder kenapa ya kena beristiqamah?

1) Allah SWT berpesan pd kita semua utk beristiqamah :) Firman-Nya:

“Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (ugama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah.” (al-An'am: 153)

2) Istiqamah juga matlamat orang2 beriman :) sebagaimana dalam surah al-fatihah yang kerap kita ulang dalam solat fardhu kita.

“Tunjukilah kami jalan yang lurus.” (al-Fatihah: 6)

3) Satu perintah drpd Allah dan Rasul-Nya :)

“Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang Satu; maka hendaklah kamu tetap teguh di atas jalan yang betul lurus (yang membawa kepada mencapai keredaanNya), serta pohonlah kepadaNya mengampuni (dosa-dosa kamu yang telah lalu).” (Fushshilat:6)

Istiqamah terbahagi dua iaitu:

1) istiqamah hati

Ingatlah, sesungguhnya di dalam jasad manusia, ada seketul daging. Apabila ia baik, baiklah seluruh jasad. Dan apabila ia rosak, rosaklah seluruh jasad. Ingatlah, ia adalah hati. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) - Lihat hadis keenam dr hadis 40

Hmm,asal istiqamah ialah hati yang beristiqamah atas tauhid.Apa yang dikatakan istiqamah atas tauhid tu?Huhu,maksudnya hati yang mengenali Allah SWT,hati yang merasa takut dengan Allah SWT,hati yang cinta pada Penciptanya,hati yang berharap pada Khaliqnya,hati yang meletakkan sepenuh pergantungan pada Allah dan hati yang berharap hanya kepada Allah SWT(Segala y lain y applicable boleh includekan jgak ye~).Bila hati istiqamah,insya-Allah segala anggota badan yang lain akn istiqamah jugak sebab hati umpama raja dan rajalah yang menguasai orang2 bawahannya (anggota badan yang lain)

2) Istiqamah lisan

Setelah hati berjaya diistiqamahkn,anggota utama y mesti diistiqamahkn adalah LIDAH!

Nape ye?Senang je jawapannya;lidahkn ur heart's interpreter;what comes out from ur mouth is what's inside though u always hear about others saying 'aku mulut je jahat tapi hati baik'

Be careful;sebab i think all of us had come to this point of able to understand this!Sangat2 betullah apa yang keluar dari mulut orang,itulah yang ada dalam hati mereka!

Ada dua hadis yang menyebut tentang istiqamah lisan ni:

1) Saya bertanya: Wahai Rasulullah, apakah perkara yang paling ditakuti terhadap saya? Lalu Baginda memegang lidah Baginda sendiri. (riwayat Tirmizi)

2) Drpd Nabi SAW,Baginda bersabda,Iman seorang hamba tidak akan beristiqamah sehinggalah hatinya istiqamah. Dan hatinya tidak akan beristiqamah sehinggalah lidahnya istiqamah. (riwayat Ahmad)

Kalau rasa sgt2 susah jugak nak istiqamah,baca firman Allah ni,mesti korang berlumba2 punyerlah :P

“Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu."Kamilah penolong-penolong kamu dalam kehidupan dunia dan pada hari akhirat; dan kamu akan beroleh - pada hari akhirat - apa yang diingini oleh nafsu kamu, serta kamu akan beroleh - pada hari itu-apa yang kamu cita-citakan mendapatnya. "(Pemberian-pemberian yang serba mewah itu) sebagai sambutan penghormatan dari Allah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani!” (Fushshilat: 30-32)

1) Allah kata kalau kta istiqamah,malaikat akn turun kpd kita n sentiasa menyebut kata2 yang baik pada kita;jgn bimbang dan jgn bersedih

2) n yang seronoknya Allah yang Maha Hebat tu bawak gud news utk kta!Apa gud news tu?Dia akn bg syurga y Dia JANJIKAN utk kita kalau kita berISTIQAMAH!huhu

3) Allah mengofferkan Diri-Nya y Maha Gagah tu sebagai PENOLONG kita;cuba bayangkan kalaulah PM MALAYSIA offer nk tolong kita kalau kita tgh susah eg x dapat keje camne lah agaknya.Tu baru PM,ni Tuhan segala manusia,Pencipta seluruh Alam masya-Allah mesti bahagia hidup kita.Yang bestnya Penolong untuk DUNIA n AKHIRAT mak aihh,sape y taknak betul tak?

4) dan Allah kata lg,kalau kita beristiqamah,kita akn dpt apa y nafsu kita nak masa kat akhirat nnt.huhu,baikkan Allah ni :(

5) dan org y istiqamah,dia akn dapat apa y dia cita-citakan masa dekat hari akhirat nnt.

Huhu,bestkan!~ tapi yang paling rasa sebak sgt bila Allah kata sume ni( sume y di atas tu) sebagai SAMBUTAN PENGHORMATAN dr Dia.Kalau fikir2 balik,kita ni xde kepentingan pun pd Dia,Dia x perlukan kitapun.Tapi subhanallah,Dia sangat baikkan pada kita semua! Jadi kawan2 apa tunggu lagi,mari kita bermujahadah menuju Ilahi,insya-Allah!

Pernah baca gak,antara TIPS utk ISTIQAMAH ialah MELETAKKAN CINTA ALLAH LEBIH TINGGI DR SEGALA CINTA Y ADA DI DUNIA!

p/s:Dalam maksud ayat tu ^^ fikir2kn dan selamat beramal~ mg Allah redha dgn kita semua,amiin!maaf ats segala kekurangan.