Wednesday, November 10, 2010

Ramblings


Berani ke hadapan.

Kata-kata dari zauj Usu sangat berbekas dekat hati..Tapi,I figure out the me in these few days when she did something,the main purpose was only to please everyone which is very big wrong!

The main reason on the other hand should be for the sake of Allah.Yet,I failed because each time I've done things I'll feel miserable and stressed.Thats the impact I get.

And I resort to not doing something because of pleasing someone and so forth.No!These few days I learned my limit and my capability.Yes,I'm not great like other people.Yes,maybe I'm good at some point indeed everybody has their own limit and capability.

I tried hard to please everyone but I realized in this world there's no such thing.I realized my weaknesses and when I said I couldnt do it,dont force me!I know everyone is trying to be tolerant and considerate but I really really cant.Because I am only an ordinary person.With intellectual quotients of a teaspoon,I rarely finished my work any faster than my friends!

I realized that I'm not good in doing too many things yet I got jealous when my friends are capable of doing lots of things in a very short time.Yet,how can I be ungrateful towards Him?I know my limit.

I cant please everyone.Yes,I'm very very sad when looking up to those whom ahead of me but I cant just give up right?So,I came to know that the only thing I can do at the moment is just doing little little things in a small way.

When I couldnt come to any events which I'm invited,their faces came across my mind and I felt very sorry for not being able to come.The very least thing I can do is just pray to Allah that may Allah ease their matters and may Allah lift up all their burdens.

Very often I feel sorry towards others for example in academic matters,but because I'm not good at them,I just said comforting words to them.

Takpelah,saya akan contribute dengan cara yang invisible ni.Bukan pujian yang saya inginkan;and saya sedar itu memang bukan matlamat saya.

Saya juga bukan seorang yang kreatif,bila orang mintak idea saya rasa dalam otak ni blank je.Orang lain siap keluar idea2 bernas yang tak terfikir.So,I accept my weaknesses.I dont want to blame myself.Its ok if anyone out there blaming me,I can only say sorry.

I learned to say no! When I couldnt I just say no.That is when I really2 think I'm on the verge of breaking.

Please say something nice to this newbie because it does affect my impression towards you.Towards your fikrah.I couldnt just accept something that sounds provoking and bias towards others.Explain to me only then I could understand it.Only then I could accept it.Acceptance is the sign of everyone is not perfect,thats all.Neither myself.

Apapun,thank you Allah.Alhamdulillah,kena berusaha untuk improve 'stamina'.Permudahkan urusan kami semua ya Allah.

Mari mara ke hadapan!


Tuesday, October 19, 2010

:)

Suatu hari nanti,saya mungkin akan hilang sesuatu yang sangat berharga buat diri saya.Tapi,alhamdulillah saya sedar saya tak pernah punya hak milik total dalam terms of belongings.

Dan Dia berkuasa dan berhak untuk tarik semuanya dari saya.Dan saya tak perlu risau apa orang akan kata sebab memang saya ada kelemahan saya dan memang bukan pujian dari manusia menjadi tujuan hidup saya.

Sesuatu yang sangat berharga tu kalau Allah ambil kembali bermaksud that precious thing is not entitled for me,it should find another person qualified enough to earn it.And saya kena redha seperti apa yang saya sebut pada Lisa,tak marah,tak merungut,tak sedih dan tak pressure.

Milik Allah semuanya,siapalah saya untuk berkata Allah tidak Adil!Bahkan Dia sangat adil cumanya sebagai manusia biasa saya gagal mencari hikmah yang tersirat dalam setiap langkah kehidupan saya.

Malah,belum berusaha secukupnya @ lebih kuat dari mereka yang sedia hebat bahkan berusaha lagi hebat.Jadi,jangan kau pernah kata semuanya sebab tiada rezeki.Kau tak layak untuk cakap something like that!

Jadi,kau kena berusaha! (13;11)

Bahkan Kau berkuasa menjadikan seseorang itu hina.(3:26)

Apapun,alhamdulillah.Terima kasih ya Allah kerana mentakdirkan ini untukku!



Monday, October 11, 2010

Masa Semakin Suntuk!

Jatuh bangun itu lumrah..

Dan saya percaya ia sangat berkait rapat dengan usaha kita..

Sebab saya pernah berada di puncak suatu masa dahulu..

Kemudian jatuh buat kali pertamanya..

Kemudian bangkit kembali..

Dan sekarang jatuh kembali..

Apapun,yang pasti dan insya-Allah saya tahu kenapa..

Rezeki ada di mana2..

Allah takkan sia-siakan kita..

Jadi,hanya perlu berusaha..

Cumanya sekarang saya keliru untuk bermula dari mana..

Moga Allah tunjukkan jalan dan beri saya kecekalan untuk terus berusaha dan berusaha..

Sebab saya tahu semua orang boleh berjaya..

Insya-Allah,jumpa lagi ya during 4th year!

Sebelum tu,akan cuba berusaha sehabis daya;seperti dulu bahkan lebih kuat lagi insya-Allah..

MICET sentiasa di hati,Dr. Zainab,Miss Zatul,Dr. Azizan,Madam Elmi,Madam Saadiah,Sir Zulhafiz yang alhamdulillah ke Australia,Dr. yang ajar organic chemistry,Pak Ya & isteri,rakan2 micet dan semua staff2 micet;moga Allah memberi kamu semua kejayaan dunia & akhirat..

UoS banyak memperbaiki diri;Dr. Martin Pitt yang sentiasa menyebut2 Azerbaijan :) Terima kasih!Insya-Allah jumpa lagi tahun akhir!

Kawan2 yang saya sayang;classmates & bukan classmates,insya-Allah kita jumpa lagi ya!Terima kasih untuk semuanya,hanya Allah yang mampu membalas semuanya!


Tuesday, October 5, 2010

Bismillah


Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim,saya nak mulakan hidup yang baru.Moga Allah mudahkan urusan saya and lepaskan saya dari beban-beban yang menjadi hindrance to my true potential.


Saturday, August 14, 2010

(24:11) -(24:20)

Yesterday I came across the story of big lie against Aysha r.anha in the Mu'minuun chapter and it was quite interesting when Allah revealed the way how to react when one was subjected to rumours & how to react when hearing rumours about others.

How To Deal with Rumours and Unproven Accusations

[24:11] A gang among you produced a big lie.* Do not think that it was bad for you; instead, it was good for you. Meanwhile, each one of them has earned his share of the guilt. As for the one who initiated the whole incident, he has incurred a terrible retribution.

* Big lie:This refers to a historical incident where the Prophet Muhammad's wife Aysha was left in the desert by mistake, and later found by a young man named Safwan ibnu Mu'attal who helped her catch up with the Prophet's caravan. This triggered the famous `Big Lie' against Aysha.

[24:12] When you heard it, the believing men and the believing women should have had better thoughts about themselves, and should have said, "This is obviously a big lie."

[24:13] Only if they produced four witnesses (you may believe them). If they fail to produce the witnesses, then they are, according to Allah, liars.

[24:14] If it were not for Allah's grace towards you, and His mercy in this world and in the Hereafter, you would have suffered a great retribution because of this incident.

[24:15] You fabricated it with your own tongues, and the rest of you repeated it with your mouths without proof. You thought it was simple, when it was, according to Allah, gross.


What To Do


Conclusion:

1) I have to produce 4 witnesses if I were to accuse people of committing mistakes.And these witnesses for example in robbery crime,must saw with their own eyes they did saw these Dick,Tom & Jerry committed the crime,took the money,broken the houses etc,exactly saw their faces only then we may accused them of committing crime.

2) We of the believers should have good thoughts among ourselves when we heard of rumours about others.

3)To accuse people/to backbite is a grave sin when it comes to Allah's judgement though we might think it's just a mere simple matter.

4) We,upon hearing rumours should have known that we must not talk about it,we do not have the right to comment about it,only Allah knows.

5) As believers,we should never repeat this mistakes anymore!


Let us seek forgiveness from Allah,astaghfirullahal'azim..

note:please do correct me if I'm wrong..

Monday, July 5, 2010

Dia Yang Membuatkan Saya Tersenyum..

Dalam kesedihan,saya tersenyum membaca kisah seekor semut yang membuatkan Nabi Sulaiman tersenyum :) :) :)

18.Hingga ketika mereka sampai di lembah semut,berkatalah seekor semut,"Wahai semut2!Masuklah ke dalam sarang-sarangmu,agar kamu tidak diinjak oleh Sulaiman dan bala tenteranya,sedangkan mereka tidak menyedari.

Padahal Allah Yang Maha Pemurah telah memberikan sebahagian nikmat-Nya kepada Nabi Sulaiman a.s..Nabi Sulaiman ni menggantikan kenabian dan kerajaan ayahnya,Nabi Dawud a.s. dan beliau mewarisi ilmu pengetahuan dan kitab Zabur yang diturunkan kepadanya :)

15.Dan sungguh Kami telah memberikan ilmu kepada Dawud dan Sulaiman;dan keduanya berkata,"Segala puji bagi Allah yang melebihkan kami dari banyak hamba-hambaNya yang beriman."

16.Dan Sulaiman telah mewarisi Dawud,dan dia berkata,"Wahai manusia!Kami telah diajari bahasa burung dan kami diberi segala sesuatu.Sungguh,semua ini benar2 kurnia yang nyata."

And bila Nabi Sulaiman mendengar kata2 semut,

19.Maka dia tersenyum lalu tertawa kerana mendengar perkataan semut itu.Dan dia berdoa,"Ya Tuhanku,anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai;dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh."

Sangat soleh and baikkan Nabi Sulaiman ni? ^^ Baginda tak berbangga diri bahkan baginda merendahkan dirinya dan berdoa kepada Allah supaya dirinya tergolong dalam golongan hamba2-Nya yang bersyukur dan soleh :) :) :)

Seronok2 ^^

Tak payah beli buku cerita :) :)

Alhamdulillah,thank you Allah :)

Friday, May 21, 2010

Kembali


Alhamdulillah,terbaca ayat ini bila hati tercari-cari kekuatan untuk terus berjuang di medan pelajaran!

Ketika diri tercari-cari cahaya kekuatan untuk terus berjuang dalam keadaan emosi yang bagai diserang taufan dan tsunami..

35.Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi.Perumpamaan cahaya-Nya seperti sebuah lubang yang tidak tembus yang di dalamnya ada pelita besar.Pelita itu di dalam tabung kaca dan tabung kaca itu bagaikan bintang yang berkilauan yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang diberkahi,yaitu pohon zaitun yang tumbuh tidak di timur dan tidak pula di barat,yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi walaupun tidak disentuh api.Cahaya di atas cahaya(berlapis-lapis),Allah memberi petunjuk kepada cahaya-Nya bagi orang yang Dia kehendaki,dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia.Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

Seolah-olah Dia berkata-kata kepada diri..

36.(Cahaya itu) di rumah-rumah yang di sana telah diperintahkan Allah untuk memuliakan dan menyebut nama-Nya,di sana bertasbih (menyucikan) nama-Nya pada waktu pagi dan petang,

Telah kurang mengingat diri-Nya semenjak beberapa bulan ni..

37.(Yaitu) orang yang tidak dilalaikan oleh perdagangan dan jual beli dari mengingat Allah,melaksanakan solat dan menunaikan zakat.Mereka takut kepada hari ketika hati dan penglihatan menjadi guncang (hari kiamat)
(Surah An-Nur)

Alhamdulillah,dah ketemu penyelesaian kepada masalah diri..

Kekuatan itu datangnya daripada Allah,sumber kepada kekuatan ialah Allah SWT.Jika dibebani masalah,sepatutnya langkah pertama sekali yang perlu kita buat ialah kembali kepada-Nya!

Hanya Dia sahaja yang mampu menyelesaikan segala kekusutan yang melanda,berimanlah dengan ayat-ayat-Nya!

Tuesday, May 4, 2010

Exam Mode Activated

Assalamualaikum warahmatullah.


Anda inginkan petua-petua untuk menjadi muslim student yang cemerlang di UK/di mana-mana sahaja anda belajar?


Apa kata kita renungkan kembali tips kejayaan yang telah Allah titipkan di permulaan surah Al Mukminun, surah yang ke 23 di dalam lembaran Al Quran:


1. Keyakinan, kepercayaan and having faith in Allah, His Mercy and His Help.

"SesungguhnyaBERJAYALAH orang-orang yang beriman." [23:1]

Iman dan kejayaan disebut oleh Allah dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan attitude seterusnya yang bakal disebutkan dibawah.


2. Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati.

"iaitu orang-orang yangkhusyuk dalam solatnya." [23:2]

Do one thing at a time. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Be passionate in it. Bukan sambil lewa.


3. Prioritise

"dan orang-orang yangmenjauhkan diri dari lagha(perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]

Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh pressure, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, movies, korean series, games, facebook dll sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan. Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti menyediakan makanan aka memasak (supaya tak makan maggie je selama 2minggu), membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum. However, the best thing to do during your break is to take wudhu', solat hajat or recite Quran so that we will be closer to Allah, therefore our hearts will be at peace and calm state no matter how hard is the exam.

plus, do avoid complaining, whining, mengumpat lecturer dsbg kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah nauzubillah.


4. Care about each other

"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]

Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, be it knowledge, past year papers, or even just food. Sharing is caring.


5. Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan

"dan orang-orang yangmenjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]

Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan study berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tension je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda. Padahal Allah kan sentiasa ada, sentiasa melindungi, sentiasa menolong...jika kita mencari dan meminta padaNya.


6. Jujur, amanah

" dan orang-orang yangmemelihara amanah-amanah dan janjinya." [23:8]

Bukankah kita telah berjanji dengan pihak sponsor dan dengan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh dan score well in our exam? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dgn Allah untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkanNya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu,pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana insyaAllah.

Please, no cheating in term of time, especially dalam dewan peperiksaan. Stop writing immediately when you are told to so. Instead, its time to say "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."


7. Punctual, particular

"dan orang-orang yangmemelihara solatnya." [23:9]

Konsep yang boleh diambil dalam konteks muslim student's life ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan, and to maintain keeping up with our effort continously, aka istiqamah.


Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk academic semata-mata. Highlight utama dalam ayat tersebut supaya kita sangat menjaga hubungan kita dengan Allah kerana kita akan kembali mengadapNya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah dan merebut peluang mewarisi syurgaNya.

" Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal didalamnya." [23:10,11]


Wallahu'alam.


Semoga berjaya dunia akhirat.


" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat. " [2:200]


"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]


"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]



~ "Kami adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, selama mana kami mencari kemuliaan yang bukan dari apa yang Allah muliakan kami dengannya, maka kami akan mendapat kehinaan Allah S.W.T." ~[Sayidina Umar al Khattab]

p/s: credit goes to ukhti aisyah abdul razak;kudos 'alaik!~

Monday, May 3, 2010

Sharing2

Bismillah

Rabu lepas sy ada sharing session dgn kawan2 dekat OZ n NZ.Sgt bgusnya dorg ni sebab berjaya organize sharing session ni~ And hanya rabu lepas sy berkesempatn join dorg;n ini antara content dalam session tu.Just wanna share with you guys;hope it will benefit u in many ways

Tajuk:Istiqamah n iman

Daripada Abu 'Amru, (ada yang mengatakan Abu 'Amrah), Suffian bin Abdullah at-Tsaqafi r.a., beliau berkata: Saya berkata: "Wahai Rasulullah, katakanlah kepada saya satu perkataan tentang Islam yang saya tidak perlu menanyakannya kepada orang lain." Baginda s.a.w bersabda: "Ucapkanlah saya beriman kepada Allah, kemudian kamu hendaklah beristiqamah". (Riwayat Muslim)

dalam hadis ni,Rasulullah ditanya ttg

1) satu perkataan : yang menghimpunkan seluruh pengertian agama lagi jelas tanpa memerlukan kepada penghuraian lagi

2) tentang Islam: tentang aqidah dan syariatnya

yang kemudiannya Rasulullah SAW menjawab:

1) Ucapkanlah saya beriman kepada Allah: Perbaharui iman kamu dengan Allah secara mengingati-Nya dengan hati kamu dan menyebut-Nya dengan lidahmu, agar kamu menghadirkan semua perincian rukun iman

2) kemudian kamu hendaklah beristiqamah: hendaklah kamu sentiasa dan tetap teguh melakukan amal ketaatan dan berhenti daripada segala perkara yang menyalahi Islam

Definisi istiqamah ini diambil dari dua surah iaitu:

1) “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita.” (Fushshilat: 30)

2) “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul (dengan pengakuan iman dan tauhidnya itu), maka tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.” (al-Ahqaf: 13)

bottomline is hendaklah beristiqamah atas tauhid yang sempurna :)

Mesti korg wonder kenapa ya kena beristiqamah?

1) Allah SWT berpesan pd kita semua utk beristiqamah :) Firman-Nya:

“Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (ugama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah.” (al-An'am: 153)

2) Istiqamah juga matlamat orang2 beriman :) sebagaimana dalam surah al-fatihah yang kerap kita ulang dalam solat fardhu kita.

“Tunjukilah kami jalan yang lurus.” (al-Fatihah: 6)

3) Satu perintah drpd Allah dan Rasul-Nya :)

“Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang Satu; maka hendaklah kamu tetap teguh di atas jalan yang betul lurus (yang membawa kepada mencapai keredaanNya), serta pohonlah kepadaNya mengampuni (dosa-dosa kamu yang telah lalu).” (Fushshilat:6)

Istiqamah terbahagi dua iaitu:

1) istiqamah hati

Ingatlah, sesungguhnya di dalam jasad manusia, ada seketul daging. Apabila ia baik, baiklah seluruh jasad. Dan apabila ia rosak, rosaklah seluruh jasad. Ingatlah, ia adalah hati. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) - Lihat hadis keenam dr hadis 40

Hmm,asal istiqamah ialah hati yang beristiqamah atas tauhid.Apa yang dikatakan istiqamah atas tauhid tu?Huhu,maksudnya hati yang mengenali Allah SWT,hati yang merasa takut dengan Allah SWT,hati yang cinta pada Penciptanya,hati yang berharap pada Khaliqnya,hati yang meletakkan sepenuh pergantungan pada Allah dan hati yang berharap hanya kepada Allah SWT(Segala y lain y applicable boleh includekan jgak ye~).Bila hati istiqamah,insya-Allah segala anggota badan yang lain akn istiqamah jugak sebab hati umpama raja dan rajalah yang menguasai orang2 bawahannya (anggota badan yang lain)

2) Istiqamah lisan

Setelah hati berjaya diistiqamahkn,anggota utama y mesti diistiqamahkn adalah LIDAH!

Nape ye?Senang je jawapannya;lidahkn ur heart's interpreter;what comes out from ur mouth is what's inside though u always hear about others saying 'aku mulut je jahat tapi hati baik'

Be careful;sebab i think all of us had come to this point of able to understand this!Sangat2 betullah apa yang keluar dari mulut orang,itulah yang ada dalam hati mereka!

Ada dua hadis yang menyebut tentang istiqamah lisan ni:

1) Saya bertanya: Wahai Rasulullah, apakah perkara yang paling ditakuti terhadap saya? Lalu Baginda memegang lidah Baginda sendiri. (riwayat Tirmizi)

2) Drpd Nabi SAW,Baginda bersabda,Iman seorang hamba tidak akan beristiqamah sehinggalah hatinya istiqamah. Dan hatinya tidak akan beristiqamah sehinggalah lidahnya istiqamah. (riwayat Ahmad)

Kalau rasa sgt2 susah jugak nak istiqamah,baca firman Allah ni,mesti korang berlumba2 punyerlah :P

“Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu."Kamilah penolong-penolong kamu dalam kehidupan dunia dan pada hari akhirat; dan kamu akan beroleh - pada hari akhirat - apa yang diingini oleh nafsu kamu, serta kamu akan beroleh - pada hari itu-apa yang kamu cita-citakan mendapatnya. "(Pemberian-pemberian yang serba mewah itu) sebagai sambutan penghormatan dari Allah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani!” (Fushshilat: 30-32)

1) Allah kata kalau kta istiqamah,malaikat akn turun kpd kita n sentiasa menyebut kata2 yang baik pada kita;jgn bimbang dan jgn bersedih

2) n yang seronoknya Allah yang Maha Hebat tu bawak gud news utk kta!Apa gud news tu?Dia akn bg syurga y Dia JANJIKAN utk kita kalau kita berISTIQAMAH!huhu

3) Allah mengofferkan Diri-Nya y Maha Gagah tu sebagai PENOLONG kita;cuba bayangkan kalaulah PM MALAYSIA offer nk tolong kita kalau kita tgh susah eg x dapat keje camne lah agaknya.Tu baru PM,ni Tuhan segala manusia,Pencipta seluruh Alam masya-Allah mesti bahagia hidup kita.Yang bestnya Penolong untuk DUNIA n AKHIRAT mak aihh,sape y taknak betul tak?

4) dan Allah kata lg,kalau kita beristiqamah,kita akn dpt apa y nafsu kita nak masa kat akhirat nnt.huhu,baikkan Allah ni :(

5) dan org y istiqamah,dia akn dapat apa y dia cita-citakan masa dekat hari akhirat nnt.

Huhu,bestkan!~ tapi yang paling rasa sebak sgt bila Allah kata sume ni( sume y di atas tu) sebagai SAMBUTAN PENGHORMATAN dr Dia.Kalau fikir2 balik,kita ni xde kepentingan pun pd Dia,Dia x perlukan kitapun.Tapi subhanallah,Dia sangat baikkan pada kita semua! Jadi kawan2 apa tunggu lagi,mari kita bermujahadah menuju Ilahi,insya-Allah!

Pernah baca gak,antara TIPS utk ISTIQAMAH ialah MELETAKKAN CINTA ALLAH LEBIH TINGGI DR SEGALA CINTA Y ADA DI DUNIA!

p/s:Dalam maksud ayat tu ^^ fikir2kn dan selamat beramal~ mg Allah redha dgn kita semua,amiin!maaf ats segala kekurangan.

Friday, April 16, 2010

Design Week

Alhamdulillah,our design week had finally come to an end~ But it was a lot of fun and happiest moment in my life as i get to know more people (my classmates),and they were and are of wonderful and great people!!

And yeah,western people are more like muslims in their attitude,i strongly agree to that notion well could not against that statement as i have seen it with my naked eyes,the way they work,the efficiency of their thinking system and the teamwork they've showed me woahh that was really awesome and made me thinking about them;their good side apart from our different faith.

And due to my hearing problems,i had to really put all my energy into digesting all the words they're saying so that i did not only heard sound rather than words~~ yeah,it was might be due to always lsitening to music stuff but during this design week i just listened to music when i want to relax my mind and after that i put off my earphone and started to work again..

I have to work harder as the exam is coming nearer and i want to be as good as them;my friends;it doesnt matter whether my malaysian friends or my international friends;they're all my friends;i love them very very very much and i agreed to a malay saying about 'x kenal maka x cinta'

Allah had said in the holy Quran,that he made us in different races,nations,different tribes to get to know each other ( have to really understand the meaning;know each other within the boundaries set by Allah Himself!)

yeah,i love them to my heart content (illiyyin's usual words)

And I really miss my friends;ija.illiyyin,haziqah and tikah,i am really hankering to see them and have lots of chat with them,want to tease them and having lunch or dinner with them;all the stuffs that we've been doing in malaysia;i really miss that moment and i know i do~

And yeah,i'm going to miss valentina and elniza as they're of great accompany and friends during the design week,and sean (he's a guy so i cant talk much about him,dats the boundary and all of us neeed to stick to the boundary!) too.Really need to polish my hearing skills and my proficiency in english after this,it's now or never and have to follow the other 2 people footsteps ( cant tell you who are they),have to follow their good examples and may Allah strengthen their heart and guide them to His Path,not only them,all of my precious people,who are dear to me;please guide them Allah,they are of great and kind heart,bless them ya Allah,do please bless these precious people of mine..

I realized that though if it is a design week, i still have to abide to the rules right,i kinda loose my strictness towards certain people and become bias;yeah dats not good and not the right way to do it,astaghfirullah..

"Sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara.." (al-hujurat:31)

Design week was great and it might be majorly because i was being surrounded by great people with big capacity of heart and einstein's mind~

Alhamdulillah,thank you Allah for this kind of wealth,and bounty and thank you Allah for all the things You've been giving me,alhamdulillah alhamdulillah~

Wednesday, April 7, 2010

Mereka dan Kita

ERA SAHABAT RASULULLAH

Cerita 1:

Abdullah ibnu 'Umar al Faruq yang ketika itu masih kecil;membawa pedang yang lebih tinggi dari dirinya sendiri semata-mata ingin mengikuti Rasulullah SAW berperang.Tatkala dilihat oleh Baginda,

"Abdullah,balik"

Dan anak sahabat itu pulang ke rumah dan menangis!Menangis kerana tidak diizinkan ikut serta dalam peperangan!

Cerita 2:

Sepasang adik-beradik kembar yang juga anak sahabat,tatkala Rasulullah SAW memeriksa barisan tentera Islam menggunakan helah;yang seorang memanjat badan yang satu lagi supaya dilihat sama tinggi dengan tentera-tentera Islam yang lain.Dan dengan izin Allah mereka terlepas dari pandangan Baginda.

Tujuan mereka hanya satu:mencari Abu Jahal!

Abu Jahal ketika itu adalah seorang panglima tertinggi tentera Quraisy yang tentunya kita semua faham the weight that position bears.

Lalu mereka bertanya kepada Abdurrahman bin Auf yang ketika itu sedang berlawan dengan tentera Quraisy,

"Tunjukkan kepada kami di manakah Abu Jahal?"

Sahabat Rasulullah itu terkejut bagaimana sepasang kanak-kanak boleh berada di medan perang;pabila terlihat kesungguhan dua beradik itu menunjukkan kepada mereka figure Abu Jahal yang ketika itu sedang sibuk berperang dengan tentera Islam.

Dan subhanallah dengan izin Allah,Abu Jahal Panglima Tertinggi tentera Quraisy mati di tangan dua beradik ini!

Abdurrahman ketika itu bertanya kepada mereka,

"Adakah engkau tahu siapakah Abu Jahal itu?"

Dijawab oleh mereka,

"Kami tidak pernah berjumpa dengannya,yang kami tahu orang ini selalu menghina dan menyakiti Rasulullah SAW"

ERA MILLENNIUM

Penyakit cintakan dunia dan takut akan mati bernanah,berakar umbi dalam diri kita semua.Dan memang selayaknya Al-Quds tidak diamanahkan kepada kita,kepada saya,a Malaysian sebab terlalu lemah jati diri sebagai seorang Muslim!

Dan bila melihat cekal,tabahnya Palestinians berjuang mempertahankan Al-Quds merobek jiwa saya,merintih untuk menjadi sehebat mereka!

Dan untuk menggapai syurga Firdaus yang tertinggi memerlukan mahar yang cukup mahal,yang bukan hanya dengan tangisan tanpa praktikal,bahkan dengan jiwa yang sentiasa terus berhubung dengan-Nya,yang mencambahkan peribadi Muslim sejati!

IBRAH/PENGAJARAN

1) Rasa cinta pada Rasulullah tiada

Rasulullah SAW bersabda,

"Sesungguhnya aku merindui ikhwanku"

Sahabat bertanya,

"Bukankah kami ini ikhwanmu wahai Rasulullah SAW?"

Rasulullah SAW menjawab,

"Kamu adalah para sahabatku."

Sahabat bertanya,

"Siapakah mereka itu wahai Rasulullah?"

Rasulullah menjawab,

"Mereka tidak pernah melihatku tetapi mereka berpegang teguh dengan ajaranku."

2) Terlalu menurut hawa nafsu.

“Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu."Kamilah penolong-penolong kamu dalam kehidupan dunia dan pada hari akhirat; dan kamu akan beroleh - pada hari akhirat - apa yang diingini oleh nafsu kamu, serta kamu akan beroleh - pada hari itu-apa yang kamu cita-citakan mendapatnya. "(Pemberian-pemberian yang serba mewah itu) sebagai sambutan penghormatan dari Allah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani!” (Fushshilat: 30-32)

Para ulama' mengatakan,

'Nafsu itu seperti anak kecil yang menyusu,kalau tidak diceraikan,dia tidak akan berhenti menyusu'







Monday, March 8, 2010

Nak Jatuh Cinta Hanya Pada Dia

Bismillah..

(nak tulis dalam BM boleh?)

MAULIDUR RASUL

By the way,sabtu lepas ke sambutan Maulidur Rasul anjuran PPMS (Persatuan Pelajar Malaysia Sheffield).Dan rasa sangat-sangat tersentuh dan gembira sebab dapat sambut maulidur rasul officially (meaning ada majlis sambutan).Ya Allah,tahun depan nak ajak ramai-ramai lagi,kitakan hanya mengajak yang lain serahkan kepada Allah SWT.

Dan saya sangat sayang pada ahli rumah 5 Filey,sangat-sangat!Mungkin kita tidak sama (faham sendiri kot~) tapi alhamdulillah Allah lahirkan rasa sayang dalam hati.

Sangat sedih bila ustaz baca ayat ni:

"Katakanlah (Muhammad),sekiranya kamu mencintai Allah maka ikutilah aku.Nescaya Allah mencintai kamu dan mengampuni dosa-dosamu.Allah Maha Pengampun Maha Penyayang". (Al-Imran:31)

Kalau baca sehabis lalu sahaja mungkin tidak akan terkesan dengan ayat ni.But once you tadabbur ayat ni dan keep repeating the meaning then you'll realize yang Allah memberitahu pada kita how to obtain His Love.

"Sungguh telah ada pada diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan yang banyak mengingati Allah ". (Al-Ahzab:21)

PESAN BELIAU

Murobbi saya pernah berpesan lewat saya ber-YM dengan beliau.And satu pesan dia yang sampai sekarang saya rasa macam nak tampar-tampar muka sendiri was that:

"Alina,jatuh bangun sendiri ye".

Dan saya yang lampi masa tu tak terfikir apapun tapi terima je apa yang beliau cakap.And bila down,rasa macam terkena batang hidung sendiri.

And betapa ya Allah susah,payah and perit even hanya untuk wipe away your tears and say to yourself,BANGUN!

Dan hanya kerana saya selalu meminta kebenaran dari-Nya,He did showed me the truth beyond things that happened lately and these really struck me hard at heart.But realized,best thing in disguise and selalu lupa untuk betulkan niat bahawa hidup dan mati hanya untuk Allah SWT!


BEST THING IN DISGUISE

Saya selalu menginginkan sesuatu and be given by HIM benda yang saya tidak inginkan pun.But thats just the way He granted my prayer!I know that!

Saya did none of the above but I do the other way around.Get me?And I have to re-correct my paradigm and attitude.And teringat pada dua jenis attitude: 1) asasiah 2) islamiah

Saya nak inculcate attitude islamiah dalam diri!Mungkin akan di-isolate,dikata bosan even dipinggirkan and siap cakap alim-alim kucing I do not care even a bit!

Tapi alhamdulillah,kawan-kawan tidak meminggirkan malah menerima saya seadanya.Doa saya:

"Ya Allah kurniakan mereka kefahaman ye,tunjukkan yang haq sebagai yang haq dan yang batil itu sebagai batil.Faqqihkan kami semua ye ya Allah"

Saya sayang kamu semua.Moga kamu dapat rasa sayang saya,moga kita semua dapat berpimpinan tangan meraih cinta-Nya.Dan moga kasih sayang kita ini kerana Allah,bertemu dan berpisah kerana Allah,dan moga tergolong dalam golongan yang mendapat naungan nanti.Insya-Allah.

p/s: ingin cinta pada Rasulullah lebih dari apa yang saya ada di dunia! Allah,kuatkan saya yang lemah ini.

Thursday, February 25, 2010

Terimalah Semuanya Dengan Hati Yang Redha,Moga Meraih Redha-Nya

c/o Katakanlah kami ini adalah miliknya Allah yang akan kembali kepada-Nya kapan dan di mana saja..
Dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan agar mendapat keredhaan dan pertolongan..

ADA HIKMAHNYA

Segala yang berlaku ada hikmahnya.Tidak perlu ditanya,tidak perlu dipersoalkan mengapa dan kenapa.Tidak perlu meletakkan sebarang expectation ataupun assumption mahupun rules of thumb;approximation!

Kerana bila kamu mempersoalkan setiap apa yang berlaku,ia seolah-olah kamu mempersoalkan kerja Allah SWT!Berhati-hatilah dengan setiap perbuatan dan tindak-tanduk kamu wahai manusia!

Maafkan dirimu,maafkan sesiapa yang konon-kononnya menyakiti dirimu.Kita yang sebagai manusia biasa ini tidak lari daripada imperfections.Siapalah kita untuk menghukum?Allahlah yang selayaknya menghukum.

JANGAN MARAH

Pabila seseorang itu marah,syaitan akan mempergunakan peluang ini untuk mengapi-apikan bara amarah dalam hati seseorang anak adam.Seorang sahabat pernah berkata,"bila marah,tanya diri awak,awak marah sebab apa,kerana apa?Kerana yang dimarah tu memburuk-burukkan Islam ataupun awak marah sebab Allah tak suka apa yang diaorang buat?"

Berlapang dadalah kamu wahai manusia!

Bersangka baiklah kamu sesama saudara seakidahmu,tidak rugipun sekiranya kamu bersangka baik kerana mereka yang ikhlas hanya mengharapkan pandangan Allah,hanya mengharapkan Allah sebagai pemberi ganjaran atas apa yang kamu kerjakan!

Ketika marah,cepat-cepatlah beristighfar dan berta'awwuz memohon perlindungan Allah daripada bisikan2 syaitan.Kerana masih lagi berada di tahap nafsu amarah..

Barangsiapa yang menahan kemarahannya padahal dia mampu melampiaskannya,Allah akan memanggilnya di akhirat kelak di hadapan khalayak ramai sehinggaa dia diberi pilih bidadari yang mana disukainya. (Riwayat at-Tarmizi dan Abu Daud)

Perbanyakkan membaca doa:

"Ya Allah ya Tuhan kami,Tuhan Nabi Muhammad SAW.Ampunilah dosaku,hilangkan kemarahan hatiku dan peliharalah aku daripada lesesatan fitnah"

JANGAN KAU PASUNG SAYAPMU SENDIRI!

Ingin mencari dan merasai cinta Allah itu bukan hanya sekadar berdoa sambil menitiskan air mata!Bukan hanya dengan kata-kata lembut mengajak pada kebaikan!

Ia lebih dari itu!

Berbahagialah sesiapa yang Allah menghendaki dirinya merasai cinta-Nya.Dan rugilah mereka yang tidak berusaha walau sedikitpun untuk meraih cinta-Nya.

Tapi perlu diingat,cinta Allah itu tidak boleh seiring dengan cinta kepada maksiat,cinta kepada dosa,cinta kepada jahiliyyah!

Untuk beroleh rasa cinta yang bisa menerobos langit-Nya yang tujuh seterusnya sampai kepada-Nya perlu kepada sebuah mujahadah!

Sebab itulah ganjarannya syurga kerana mujahadah itu MAHAR sebuah syurga!


"...dan janganlah kamu menjatuhkan diri kamu ke lembah kebinasaan.." (al-Baqarah:195)



c/o Katakanlah kami ini adalah miliknya Allah yang akan kembali kepada-Nya kapan dan di mana saja..
Dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan agar mendapat keredhaan dan pertolongan..

p/s:entry ini ditulis sambil mendengar lagu kembali by tashiru..


video

Thursday, January 28, 2010

Me A Mere Mortal

Alhamdulillah..

Still have the chance to breathe this refreshing tranquilizing air though possibly My Creator could at anytime call me upon Him,lying down in the darkness of my own grave..

SAYA IHTIRAM KAMU!

Back when I was still in my secondary school,there were not many people I had befriend with.And alhamdulillah I was very aware that Allah granted me with a very brave heart to be just as plain as myself and alhamdulillah the essence of innocence in me was being replaced by mere but all-of-us-should-have-things;common sense!Many would have always seen we were doing things together;me and Azni Nabela.And at this instance,I was wondering have I ever be of any good friend at least to her,whom I regard as my best friend!

Few years have I gone through and I was reluctant to see the darkest side of them as my failures but to bear them as lessons to be pondered upon when I embark my journey of life as His slave.

I met a lot of people,each of them is Allah's Greatest Gift towards me and I learned a lot in this journey.A lot of things to make me realize the importance of applying your basic Islamic studies;the easiest subject to have a go and voila you would easily get a perfect score just by memorizing them!But,life is like a roller-coaster,you will masterly not fathom this simple concept as it is a piece of cake!

INSPIRATIONAL THOUGHTS

Yeah,a piece of cake indeed but what matters the most is how you live your life to the fullest!These few days,I think a lot as I did my revision for my exams which I as a mere human being,always commit the same mistakes and I regret them very-very much.May Allah Forgives me for my wrongdoings and give me a chance to redeem myself,to be much better person from before.Allah,have pity on me please?I know I have wronged You in many possible ways but it is not a sin to seek your Kindness,Your Love and Understanding..

And yesterday,as I was walking down the road with Illiyyin,there was a big-blue bin lying,faced-down on earth waiting for any creatures to help 'it' regained its initial position so that anyone (passer-by) won't find it hard to walk in the pavement on the side of the Filey Road.Only a very simple deeds of good would not harmed us,stop yourself there and reaching our your two-hands which Allah has blessed all of us with and then lower down your body to the bin's level,and grab it with your hands and pushed it to its position should-be.Easy does it..

I was very touched by Umar Al-Faruq's as he quoted a saying that went like this:

Taqwa is like you are walking in the thorny paths,you make sure your clothes,any single part of you be it your shoes,your bare skin,you named it,to not having a single contact with the thorns.

I forgot who is the perawi (hermm,want to polish my vocabulary after this~)of this hadith but I was determined that I want to learn beyond mastery.O Allah please make it easy for us and for me in our struggling to be a faithful servant of You!

MY CRUSH

By the way I like Umar very much as if if he does exist in my time,Iwant to get married to him!No kidding,I am still in love with him since in secondary school.When I heard stories about him,my heart is filled with an ample amount of adoration and admiration as I strolled down his past time,he started against the words of Muhammad Rasulullah SAW but with Allah's bless,He was showered with His Lights till he came to his position as we were told in lots of Sirah's books,a man who had the ability to reside between haq and batil-Al Faruq..

And still not remembering which verses in the Quran,Allah said that He will bless us with the ability to tell between haq and batil if we are in the position of possessing taqwa towards Allah!!

CAME TO MYSELF

Subhanallah..

And I believe I was and am the last person on Earth lining in the queue with reference to my deeds and when I think about this,I hate myself even more and more..

I did study Islam,haram and halal,I know those things,but when I looked back,I asked myself bluntly,what have I done to nurture Islamic teachings in me,NOTE in ME?!!

A sinusoidal graph had I plotted to demonstrate on my faith fluctuations~~ (this is the basic graph of mortal like me;many downs than ups as I know myself)

I feel helpless right now,thinking of how I wish to return to the earlier time and undone many things that dirtied my precious heart and hands,not to commit any sins just to hide your faults from others,not to be of bad image to His Religion..

How I wishh...

How I wish to practice itsar,the ultimate level of silaturrahim,ukhwah though very often,to be a big-hearted person is very challenging itself,to simply cover your feelings and acts like nothing happen.For me that is not a mere act of hypocrisy as to not being as a Muslim by conducting any laws unparallel to Islamic teachings is HYPOCRITE!

What laws did you learned to just simply work your way to any direction WITHOUT analysing the nature of the road or path you will be taken;is there any obstacles there for example a girl,so that you won't by accident stumbled into her by slightly pushing her or only in a range of nanoinches to her where you can feel her coat or clothes for example.I hate this situation and how I wish I will be able to get out of this heart-sickening situation!

And to be in the front row in lecture hall is so amazing but the thoughts of having to sit closer to guys always put me in jeopardy as I have to be in my best behaviour as a muslim girl but I know that was far from the truth and I hate myself,I hate myself ,till I purposely slap my face many times as a punishment!And the thicker coats we were wearing will always never failed to amaze me as if they were SOO GIGANTIC till you will get a score of 100 % perfectly for successfully keeping your records of brushing against others' coats,clothes and other things,which are in the same species with these!

O Allah my heart suffered a lot,my nafs is enjoying all of this but my poor little iman is too weak even a word,would it be unable to blurt.Allah,please save me from my evil desire as I am too weak to conquer it.Only You,Allah can help me in this battle,jihad besar fighting against my monstrous,worldly-bounty devouring desire..

What will You think of me ya Allah??I wonder in my own thoughts..

"Barangsiapa Allah menginginkan kebaikan buatnya,Allah akan mengurniakan kefahaman (dalam agama) buat dirinya" (al-hadis)

O Allah,kurniakan kami kefahaman dalam agama,kefaqihan ke atas feqah yang kami pelajari di sekolah dahulu supaya kami dapat membumikan jati diri seorang Muslim sejati di atas bumi-Mu ini ya Allah.Bantulah kami insan lemah yang tidak mampu walau sedikitpun to totally mengawal nafsu kami wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Amiin..

Monday, January 4, 2010

Si Pencuri Masa

In the name of Allah The Almighty..

DOING THE CHORES;CLEANING

Was dizzy and got a headache as my flat's kitchen and my room were very messy.To the extent that I spent all the night vacuum-ing the floor and throwing away all the rubbish in the bin into the larger bin outside.

And made myself fried eggs with chillies instead of buying chicken meat at Ya Fai~

Long enough had these thoughts had strucked me;each time when I did the chores for example cleaning the toilet,rubbing the electric stoves and sweeping my room's floor (last night I used the vacuum and it was very fast and easier~)

Contemplating about all this, I've been thinking about why do we have to wait I mean procrastinate to do all the cleaning??

By doing that,the cleaning job became much harder as the dirts got thicker every time we use it and let it be uncleaned.And you have to be all sweat just to clean it by then!

I do not want to make myself into that situation.Life is easy as far as YOU made it EASY for U!And if in this world you face hardships,never mind Allah will never forsake you! Insya-Allah He will reward us in Jannah~

And that cleaning story above is actually a very simple analogy to what I want to deliver later on.

CLEANING YOUR HEART

Let me ask you.How many times we commit sins a day?How about for a month? A year?Pretty sure we do not even realize small2 sins had we committed.Including me.

Why not,after we had realized our sins for today,simply take an ablution and then perform a taubat (repentance) prayer.Pray to Allah;ask Him to grant us STRENGTH to resist the temptation of commiting maksiat.Not only just for today;for years ahead,it's never too late to seek forgiveness from Him as He is The Most Merciful God after all!

Never lose hope in Allah's forgiveness!!Never give up!!!As long as you keep making an effort to redeem yourself,Allah will not neglect you.Have faith in Him!

Though the sins you've committed was as big as the mountain ever exists in this world,He will still forgives you.Allah will never forsake you!

And please never put on hold your taubat as this kind of act will affect your heart.As you not cleaning the dirts you've made when you cooked on the stoves and they get difficult to be cleaned,the same goes to your heart.Your heart will get darker and subtleness of your heart will be taken over!And to not repeating the same sins will become harder as you keep delaying you repentance!

NOT BY LUCK!!

Ever heard of a hadith about a man whom have killed 100 peoples?And we must all been thinking how lucky he was as his distance to the village of where he want to repent for all his sins was much nearer to him.

Luck??

No such thing in this world!

In fact,it was of Allah's will as that man actually made an EFFORT to BE a GOOD person in His Gaze!

Good by holding fast to Allah's command,DO'S nad DON'TS!

Dari Abu Said al-Khudri r.a. said Raulullah S.A.W bersabda:

“Dulu sebelum kalian ada seorang lelaki yang membunuh sembilan puluh sembilan orang, sehingga dia bertanyakan tentang orang yang paling alim di kalangan penduduk bumi. Mereka menunjukkannya kepada seorang rahib (ahli ibadah), kemudian orang tersebut mendatanginya dan berkata bahwa dia telah membunuh sembilan puluh sembilan orang. Apakah masih ada kesempatan baginya untuk bertaubat? Rahib tadi berkata: “Tidak.” Orang itu lalu membunuhnya, sehingga genap menjadi seratus orang. Kemudian dia bertanya tentang penduduk bumi yang paling alim. Maka ditunjukkan kepadanya seorang alim. Dia berkata kepadanya bahawa dia telah membunuh seratus orang. Apakah masih ada kesempatan baginya untuk bertaubat? Orang alim tersebut menjawab: “Ya! Dan siapakah yang mampu menghalang antaramu dengan taubat. Pergilah ke negeri ini dan itu, kerana di sana ada orang-orang yang beribadah kepada Allah Ta’ala. Beribadahlah bersama mereka, dan jangan kembali ke negerimu karena negerimu adalah negeri yang jelek.” Kemudian orang itu pergi tetapi di tengah-tengah perjalanan dia meninggal. Lalu malaikat rahmat dan malaikat adzab saling berselisih tentangnya. Malaikat rahmat berkata: “Dia datang dalam keadaan bertaubat, menghadap Allah.” Malaikat azab berkata: “Dia belum beramal shalih sama sekali.” Kemudian datanglah kepada kedua malaikat itu seorang malaikat dalam bentuk manusia. Mereka (kedua malaikat itu) menjadikannya sebagai pemutus urusan mereka. Malaikat itu berkata: “Ukurlah antara dua negeri tersebut. Mana yang lebih dekat (jaraknya dengan kedua negeri itu) maka itulah lebih berhak.” Mereka kemudian mengukurnya. Ternyata mereka dapati bahwa dia (orang yang mati itu) lebih dekat ke negeri yang baik. Maka malaikat rahmat mengambilnya.” Riwayat Bukhari dan Muslim.

At first,when I read this hadith I talked to myself on how lucky that man to be forgiven by Allah as his distance was much closer to the village where he wanted to go to repent for his sins.

BUT,it did not worked that way!!

Hilal Asyraf (Langit Ilahi's blogger) wrote this:

Pensyarah saya, Dr Muhammad Al-Hawari yang memang terkenal sebagai antara pakar hadith di Yarmouk berkata:

“Kenapa hadith ini menyertakan sekali perihal jarak antara lelaki itu dengan kampung kebaikan? Hal ini kerana, Allah hendak menunjukkan bahawa Dia telah mengampunkan lelaki ini atas usahanya bergerak ke arah taubat tadi. Allah lah yang mendekatkan jarak kampung kebaikan itu pada lelaki itu"


Therefore,it's not about the destination whether you get there or not.It's all about the journey to get there.

So,dear self and dear friends,let us work our way to be a better slaves of Allah and be a better muslim and muslimah insya-Allah.

Kullu 'aam wa antum bikhair