Thursday, June 26, 2014

Sang Ikhwah Gila-Gila





Lantas kutekan butang "Accept Friend Request"

Tidak lama selepas itu..

"Thanks accept. Boleh kita berkawan?" terpapar di timeline

"Haha :p Insha-Allah"

Setahun yang lalu

Aku diminta hadir ke satu meeting berkenaan dakwah dan tarbiyah..

Dalam kekalutan pulang dari kerja yang persis seorang doktor kerana selalu on-call (maaf bukan doktor), aku menapak masuk ke pejabat X

Aku duduk di barisan belakang..

Hari ini adalah hari pertama menghadiri meeting Y

Ala-ala beginner gitu..

Aku dengan keseriusanku dan  mereka dengan ulah mereka..almaklumlah, engineer spesies perempuan ni agak agresif dan proaktif..

Ketika pembentang jemputan membentangkan kertas-kerja, aku khusyuk mendengar bersama 100% konsentrasi..

"Islam itu syumul dan segala apa di bawah sinaran matahari ini adalah tidak lari dari lindungan Islam"

Lebih kuranglah ye..Ingat-ingat lupa plak..

"Kalaulah Islam itu syumul sehinggakan kita kena masuk Cak Lempong, maka apa salahnya"

"Kalau kesyumulan Islam itu hanya terbukti dengan kehadiran kita dalam teater musikal anjuran pihak universiti, maka saya dan semua tiada halangan"

Aku yang mendengar..

TERPANA..Orang putih kata jaw-dropped !

Siap dengan gaya2 tangan sekali tuh..

Nak bersilat ke berzapin mamat ni? ..Senang citer, adalah gaya dua2 tuh

Apakah benar apa yang aku dengar ini..

Oh Allah, tak pernah2 ada ikhwah mahupun akhawat berkata sedemikian rupaa..

Tidakkk!!!!

Habislahh! !  !  ! !

Ikhwah ini bakal ditelan samudera amukan senior2 di hadapannya, fikirku

Tapi, takdelah sampai sebegitu rupaa..Adalah seketul dua bersuara menyatakan kurang setuju..

Aku?

Terkesima melihat kredibiliti sang ikhwah gila-gila itu..

Hehe..jangan salah faham..

Sudah tentulah penglibatan kita dalam apa jua urusan hidup perlulah dalam lingkungan syari'at Islam..
Konklusi?

Malam itu, aku seperti terjatuh cintaa..

Itulah cinta idamanku..

Aku meluahkn rasa hati pada housemateku, Tipah si akhawat comel..

Excited benar gayanya mendengar ceritaku..

Dengan tekad yang jitu..aku bersiap-siaga..

Walaupun baru sekali berjumpa, aku terus berlagak gentlewoman..

Berbekalkan kepahlawanan Khaulah Al Azwar, aku merisik mengenai sang ikhwah gila-gila dari naqibahku..

Oh, dia student local..Asal selatan dan amik law pulak tu..

Dakwah dan tarbiyah??

Masha-Allah!! Tip top meletopp

Aku?? Err..

Krik..krikk..krikk

Tidak lama selepas itu..

Akhirnya, aku dengan rendah hati mengundur diri..tersentap sedikit dengan kata-kata naqibahku (mendalam weii)

"Kalau kita nak orang yang hebat jadi partner kita dunia akhirat, kita pun kenalah hebat juga. Kalau boleh kena ukur baju di badan sendiri"

"Pipit dengan enggang mana boleh terbang bersama"

Hatiku menangis. Takpelah, biarlah aku jadi yang terbaik hanya untuk Dia yang selayaknya..

2 tahun kemudian

Aku terus istiqamah dalam platform dakwah..Tipah si akhawat comel setia menyalurkan kekuatan dan kata-kata semangat serta taujihat..
Aku bersyukur kerana aku sudah punya bulatan gembiraku sendiri..kawan2 seofisku turut datang menyerikan lagi bulatan gembira ini..

Aku tidak lagi teringat si ikhwah yang gila-gila..aku lebih fokus dan lurus dalam perjuangan dakwah dan tarbiyah..

"Tipah, jom pergi forum XYZ dekat JB tu. Ana tertarik sgt nak tahu kedudukan Melayu Muslim dalam memartabatkn Islam di Malaysia."

Rupa-rupanya, Tipah si akhawat comel adalah AJK tegar bg forum XYZ

Apalagi, aku pun laju saja mendaftar dengan si Tipah..

Pagi itu sungguh ceria..tak sabar rasanya untuk hadir forum ni..

Panelis2 sungguh hebat belaka..aku khusyuk dalam penghayatanku..Sesi penggulungan hujah disudahi dengan lafaz terima kasih dr pak moderator..
Nak dijadikan cerita, Tipah si akhawat comel berseorangan mengendali forum ini bersama beberapa ikhwah..

Ramai akhawat tidak dapat hadir kerana kekangan lain..aku pun membantu Tipah mengemas gelas minuman panelis..

Dalam perjalanan ke dapur untuk mencuci gelas, aku yang tunduk memandang lantai (eh tawadhu'nya huhu) tiba-tiba terasa ingin mengangkat wajahku..

Ehhh?

Macam kenal sahaja..

Aku terus memandang lantai  dan mengawal riak wajahku..

Selesai urusan di dapur, aku terus keluar dari pejabat bagi menjaga hatiku..

Woah, ada badai bergelora okayy

Tapi dekat dalam hati jelah..hee

Aku menunggu si Tipah akhawat comel di dalam keretaku..

Cuaca sangat panas yang amat.."Mana si Tipah ni"

"..........................."

"Dear, dah masuk Zuhur ni"

Tamparan halus terasa di pipi
Aku lantas mengusap mata..

"Eh, kenapa awak ada kat sini?"

Separa mamai..

"Eh, kitakan baru je akad nikah malam tadi. Petang nikan majlis kita dear"

Balasnya tersenyum manis.

Consciousness level - reached 100%

Ya Allah

"Alhamdulillah. Terima kasih Allah"

Aku membalas senyum si suami..

Eh, ada notification Mukabuku..bisik hatiku ketika terpandang skrin handphone..

Dan akupun tersenyum haha

So sweet!



1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)