Friday, February 27, 2009

Nafsu Sambal Belacan


~credits to Saifulislam.Com~

I do like sambal belacan=) as I used to eat this dishes since I was a tiny-tots,plus I like spicy food!Very much=).Not to mention,each dishes served irrespective of whether during lunch,dinner or breakfast,would have some spicy flavour but according to our standard as each of us is called by our mother as 'hantu sambal'=p.

Very often,a RM2 lada kering would only last for less than a week,then would be maybe only last for a couple of days if my brother in SMSJ plus my father plus the one who jotted this entry are at home=)

Ok,enough of the crap.A couple of hours ago,I watched a Malay drama entitled 'Bisikan Syaitan' if I'm not mistaken and it reminded me about the necessity to fight against our lust.Nafsu lawwamah or nafsu sambal belacan as being called by Ustaz Abu Saif is actually belongs to person whom always regret for their wrongdoings but then at the end of the day they will keep repeating the same mistakes again and again.(Blogger,cepat2 repent=( )

Always feel sad about my wrongdoings in the past but then with or without a conscious intention,keep repeating them not only for the second time but numerous times=(.Astaghfirullah..

'Orang Mukmin xkn ulang kesilapan 2 kali'

Bear in mind,Alina!

Status:Lawwamah...next year?

Status:Lawwamah...then?2,3 years,10 years ahead?

Status:Lawwamah..

Shame on you dearself!I feel sorry for myself as the strength to fight back is not as invincible as the lust that keep devouring me from the inside like parasite..menumpang tanpa contributing benefits!

That's why ade saying yang cakap about manusia nih bleh jadi dua je,kalau hidup bertuhankan nafsu darjat turun lebih rendah dari binatang.Kalau hidup bertunjangkan akal yang disejahterakan dengan iman dan taqwa for sure lebih tinggi n mulia dari malaikat as malaikat of course xde nafsu tapi manusia y ade nafsu boleh overtake golongan nih if nafsu tuh dididik dengan baja iman dan taqwa!

Feeling like I'm nothing compare to adik2 yang age less than 12 years old but already got the title of hafiz and hafizah!I've got nothing to be proud of=(.But,I believe that best things is always in disguise=)..

Hidayah perlu dicari sahabat,dan semoga Allah akan sentiasa menggerakkan hati2 kita ke jalan yang Dia redhai..Biarlah kita x jadi org agama tapi pastikan kita jadi engineer,doctor,accountant even entrepeneur yang beragama!Sometimes,org biase pon yang keje biase2 je lebih hebat iman dan taqwanya..The thing is pandangan Allah bukan pada ilmu seseorang itu tapi pada pengamalan ilmunya=)

Kita selalu nak y terbaik dalam hidup,handset canggih,laptop gempak,rumah sebijik ala2 mansion,kereta x nak kalah BMW,ke Honda even soulmate pon nak y hensem bagi yang pompuan laki plak nak yang cun je tapi kita pernah terfikir x TERBAIKKAH amalan kita selama ni?KRITERIA2 SOLEH dan SOLEHAH tuh ade x pada kita?

Kalau boleh,saye nak syurga yang paling tinggi,x mau yang bawah2 tuh.Saya nak lihat Dia tanpa hijab,saya nak bersama2 junjungan besar,Rasulullah s.a.w serta yang seangkatan dengannya tapi boleh ke saye capai semua tu if amal saye sume so-so?Anda rase?

Erm,saye rase saye x main ar so-so nih..Saya nak buat yang terbaik yang saya mampu dalam ertikata seorang Muslim yang TAHU tentang ma'ruf yang disuruh dalam Islam.Saya nak berjuang sedaya-upaya saya so that nanti kat Mahsyar nanti saya x tergolong dalam golongan yang MERAYU2 minta dikembalikan semula ke dunia!Insya-Allah,ambisi saya cukup besar sebesar matahari bahkan besar lagi.Inilah amanah saya,anda pula bagaimana?Tepuk dada,tanya IMAN=)

More: CERITA SAMBAL BELACAN

1 comment:

fairuzsallehuddin said...

Thanks Alina. awak menyedarkan something utk kita. yang mana hidup ni biarlah sederhana. Bila nak dunia, tgklah org yang plg bawah dalam harta-bendanya dan bila nak akhirat tgklah org yang plg atas dalam urusan amal-ibadatnya. Thanksss:D